Unga Dansare

UNGA DANSARE

Film från Unga Dansare 2019

2016 startade Dans i Blekinge ett projekt som vi kallar för "Unga Dansare". Det går ut på att dansare och scenkonstnärer som är under utbildning, eller som nyligen har avslutat sin utbildning, erbjuds arbete med en koreograf under fem arbetsdagar. Detta för att de ska få utveckla sitt konstnärskap, få inspiration inför sina fortsatta studier, samt att få arbetslivserfarenhet i ett tidigt skede i sin karriär.

För fjärde året i rad bjuder Dans i Blekinge in till en eftermiddag fylld med dans. Detta år i form av en After Work där du få uppleva dans både live men även på distans! Det kommer finnas begränsat antal platser för att vi ska kunna hålla god distans. 

Den 21/8 kommer du kunna se visningen utav Unga Dansare live och residenskonstnärerna i Blekinge Residens 2020´s visning genom en live stream i Karlskrona Konsthall (Rydows).

Schema 21/8

Dörrarna öppnas kl 17:00
17:30-18:45 Residensvisning (live stream)
19:00-20:00 Unga Dansare, visning

Unga Dansare 2020

Koreograf: Emma Nordanfors

Utbildad dansare och koreograf vid Statens Scenekunstskole 2002. Arbetat internationellt som koreograf med bas i Köpenhamn och Berlin 2002 - 2016. Aktiv med Pinamackorna i Blekinge sedan 2012. Undervisare i koreografi vid Statens Scenekunstskole i olika projekt 2004 - 2014. Verksamhetsledare för Danscentrum Syd i Malmö 2017 - 2020. Arbetar numera lika mycket (om inte mer) med text som med rörelse.

 

Nyfiken, entusiastisk, smågodisätande person som gläder sig till att jobba med unga dansare i Ronneby.

Dansare: Linnea Rangström

Hallå! Mitt namn är Linnea och jag är en glad och nyfiken tjej på 24 år som studerar en treårig kandidat i dans i Barcelona. Jag har sedan tidigare gått på Lunnevads ettåriga danslinje och innan dess dansat och undervisat i Karlshamn i flera år. 
Vart jag ser mig själv i framtiden är att få resa runt om i världen och få uppleva så många olika stilar och kulturer inom dans och att samtidigt få se så mycket utav världen som möjligt.

Dansare: Anna-Greta Himmer

Jag heter Anna-Greta och kommer från Skåne. Jag började dansa på gymnasiet och fortsatte därefter till Danseuddannelsen av Sara Gaardbo. Nu har jag avslutat mitt andra år på kävesta folkhögskolas danslinje och ska till hösten börja på dansutbildningen på balettakademien Göteborg. 

Dansen för mig handlar mycket om att skapa och jag har ett stort intresse för improvisation. Mina planer inom dans är väldigt breda och vill göra nästan allt som finns att göra, men att jobba som koreograf och att skapa scenkonst har alltid varit en dröm.

Dansare: Cajsa Ekstrand

Halli hallå! Cajsa heter jag. Jag är en sprallig och nyfiken nutida dansare, för tillfället baserad i Österrike. Jag ska gå mitt 4e och sista år på dansuniversitetet Anton Bruckner i Linz. Jag avslutar då en 9 år lång utbildningstid inom dans. Från jazz och underhållning på Lunds dans- och musikalgymnasium i 3 år, till 2 år av nästan enbart nutida dans på internationella New Education For Contemporary Dance i Härnösand. Och slutligen en 4a åring kandidat utbildning i Linz i Österrike. I Österrike har jag även varit med i två olika musikaler vid 3 olika tillfällen. Breaking Free en sommar och ”West Side Story” två somrar varav i den senaste uppsättningen spelade jag rollen som ”Anybodys”.

Jag är supertaggad på detta projektet. Att få testa på den professionella dansvärlden är spännande och ger värdefull erfarenhet jag kommer ta med mig till vidare äventyr. Som det ser ut just nu är det svårt att veta vart man kan tänkas man i framtiden. Jag skulle gärna jobba hemma i Sverige, men det som lockar lite extra är Australien faktiskt. Australien Dance Theatre är ett kompani jag ser upp till och det skulle vara riktigt kul att vara en del av deras gäng någon gång. För övrigt gillar jag att måla, läsa och sjunga och min favoritfrukt måste nog vara banan eller passionsfrukt. 

Bilder ur Unga Dansare 2019

Foto: Olle Enqvist

Koreograf: Marcus Baldemar

Dansare: Lousie Dursjö, Alice Romberg, Silje Wøhni och Roosa Uusitalo.

Bilder ur Unga Dansare 2017

Foto: Björn Linberg

Koreograf: My Johansson

Dansare: Louise Dursjö, Olivia Klang, Liza Tegel och Kevin Björkman

Med stöd av:

_MG_6462

Foto: Simone Ærsøe.