top of page
Tre dansare i en studio.
En dansare i studio.

Från Blekinge Dansresidens 2023 Foto: Simone Ærsøe

Blekinge Dansresidens

Blekinge Dansresidens är ett residens där Dans i Blekinge bjuder in danskonstnärer att arbeta på Massmanska kvarnen i Ronneby. Residenset är sedan 2017 årligen återkommande och pågår under tre veckor i augusti. Blekinge Dansresidens är en tillåtande plats där konstnärer bjuds in till att utforska och fokusera. Ett utrymme för lyhördhet och känslighet för nyanser, en rörlig plats i dialog med omgivningen, en möjlighet att fördjupa sitt konstnärskap och på olika sätt möta en publik.

 

Syftet med residenset är att skapa möjligheter för nationella och internationella danskonstnärer att arbeta i Blekinge, vilket bidrar till att stärka infrastrukturen inom fältet och en intressant och livskraftig konstnärlig miljö i Blekinge.

 

I residenset ingår:

 

  • Reseersättning upp till 5000kr 

  • Arvode 

  • Fri studiotid

  • Boende 

  • Daglig träning

  • Konstnärlig rådgivning 

  • En residensvisning i Ronneby eller under BRÅDJUPA Blekinge dansfestival.

  • Dokumentation i form av film och foto.

 

Nästa ansökningsperiod sker i februari - mars 2025.

 

Vill du veta mer om Blekinge Dansresidens? Hör av dig till:

 

My Prim 

my@dansiblekinge.se

0725-252656

 

eller 

 

Emelie Trossö 

emelie@dansiblekinge.se

0768-042275

Blekinge dansresidens 2024

Vi är glada över att kunna presentera årets residenskonstnärer!

Lizaresidens.jpeg

Liza Tegel

Liza Tegel arbetar inom koreografi, dans, performance och poesi. Hon är utbildad i samtida dans vid New Education for Contemporary Dance i Härnösand och har en kandidatexamen i teater med inriktning konceptuell scenkonst vid Teaterhögskolan i Malmö.

 

Under Blekinge dansresidens 2024 utgår Liza Tegel från balettens vokabulär för att genom dans, bilder och poetiskt skrivande undersöka glidningar, lager och skärningspunkter mellan ord och ordlöshet, det benämnda och icke-benämnda.

Daniella Eriksson 2024 - Daniella Eriksson.heic

Daniella Eriksson 

Jag studerade vid SKH i Stockholm & DDSKS i Köpenhamn. Sedan 2015 frilansar jag som dansare & koreograf i Europa och har samarbetat med bl.a. Björn Säfsten, Lea Moro, Wilhelm Groener & Erik Eriksson.

 

I Creeping Buttercup utforskar jag tillsammans med dansaren Tom Brand, magikern Edvin Erlandsson & kompositören Giorgi Koberidze smörblommans sätt att växa; horisontellt & åt alla håll samtidigt. I en helhet av unika & kontrasterande uttryck som var för sig inte kan förklaras skapas ständigt nya länkar & betydelser. Verket är en förförisk lek med publikens tolkning, kontroll & linjära tänkande.

Med stöd av:

Region Blekinges logga
Brådjupa_Logotyp_svart.jpg
Ronneby kommuns logga
Kulturcentrum Ronneby Konsthalls logga
Kulturrådets logga
bottom of page